Ana sayfa Köşe Yazısı Ganimet Kutuları Kumar Mı? Tartışma Büyümeye Devam Ediyor.

Ganimet Kutuları Kumar Mı? Tartışma Büyümeye Devam Ediyor.

792
0
PAYLAŞ

Geçtiğimiz yıl Star Wars Battlefront 2 çıkışının ardından ortaya çıkan Ganimet Kutusu tartışmaları 2018 yılında inanılmaz bir hızla büyüdü. Tartışmalar oyuncuların bulunduğu topluluklardan yasal platforma beklenmedik bir şekilde ilerledi.

Bir çok ülke Ganimet Kutularının kumar olup olmadığı üzerinde komisyonlar kurup araştırmalar yaptı. Tartışmalar 2018’in sonlarına yaklaştığımız bu günlerde global olarak büyümeye devam ediyor. Bir çok ülke yasal olarak zorunluluklar ve uygulamalar getirmeye başlamış durumda.

Star Wars Battlefront 2'nin ganimet kutuları tartışmaların çıkış noktası oldu.

Elbette bu tartışmanın çıkış noktası olan EA konunun PEGI gibi kuruluşlar tarafından halledilmesini istiyor (bariz sebeplerden dolayı) olsa da işler istedikleri gibi gitmiyor. Tartışmanın ciddiye alındığı ülkelerin ganimet kutularına yaklaşımlarına bir bakış atalım.

Belçika ve Hollanda

Hollanda ve Belçika geçtiğimiz Nisan ayında kurdukları komsiyon ile ganimet kutularını mercek altına almıştı. Fakat ülkelerde herhangi bir yasa tasarı geçmemesine rağmen geçtiğimiz ay Belçika hükümeti EA’in NBA 2K serisinde bulunan ganimet kutusu düzenlemelerini istedi.

Ayrıca yine Belçika Blizzard’ın Heroes of the Storm ve Overwatch oyunlarından parayla ganimet kutusu alışverişini kaldırmasına hükmetti.

Çin ve Güney Kore

Çin ve Güney Kore yasaları bu konuda daha katı görünüyor. Parayla alınan ve içerisinden rastgele obje ya da kozmetik çıkan ganimet kutularının satışı bir çok oyun için yasak. Fakat ilginç bir detaya değinmek istiyoruz, Çin’de parayla satın alınan oyun içi birimle istediğiniz kozmetik objeyi almak yasal.

Bu durumda Blizzard, Overwatch için Çin’e özel bir sistem getirmiş. Avrupa ve Amerika’nın aksine Çin versiyonunda oyuncular Overwatch’a özel oyun içi birim satın alarak bu birim aracılığıyla istedikleri kozmetikleri alabiliyorlar. Elbette Blizzard’ın bulmuş olduğu yasal açığın ne kadar süreceği de büyük bir soru işareti.

Avustralya

Dünya üzerinde elektronik oyun alanında en sert kanunlara sahip ülke olan Avustralya ganimet kutularını kumara çok yakın bulmuş durumda. Bu sebepten parayla oyun içi ganimet alabilmek için alıcının 18 yaşını geçmiş olması ve 18 yaşını geçtiğini yasal olarak kanıtlamış olması gerekiyor.

İngiltere

İngiltere’de ise oyun endüstrisinin kendi içerisinde bu duruma çözüm bulacağına inanmış durumda. Bu sebepten ganimet kutuları hakkında PEGI gibi kuruluşların koyduğu kurallar İngiltere’de geçerli. Önümüzdeki günlerde ne tür değişiklikler olacağını bilmiyor olsakta durumun değişeceğini düşünmüyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’da bu konu hakkında herhangi bir tartışma çıkmamış ve Federal kurumlar taşınmamış olsa da yakın zamanda bu konu için adımlar atılacağı söylentisi aktif durumda. Ganimet kutularının kumar sayılıp sayılmayacağı henüz belirli değil, fakat 18 yaş zorunluluğu getirileceği geçtiğimiz günlerde konuşulmaya başlanmış.

Türkiye

Ülkemizde ganimet kutuları hakkında herhangi bir tartışma yok. Küresel olarak büyümeye devam eden tartışmanın etkilerini ülkemizde ne zaman ya da ne şekilde göreceğimizi tahmin etmek oldukça zor.

Bizlerin düşüncesine göre kozmetik için parayla ganimet kutusu almak kumardan çok uzak. Özellikle de ganimet kutularına rahatça para ödemeden ulaşabildiğimiz Overwatch ve Heroes of the Storm gibi oyunlarda.

Fakat özellikle CS:GO gibi oyunlarda 10 binlerce dolara ulaşan kozmetiklerin ve ganimet kutuları üzerinde dönen bahislerin de bu konuya dikkat çektiği büyük bir gerçek. Önümüzdeki günlerde yakından takip ettiğimiz konu hakkındaki gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.

Herkese iyi oyunlar.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here